Mag ik?


Iedereen heeft er recht op begrepen te worden, iedereen heeft recht op eigen keuzes. Maar helaas is dit nog niet voor iedereen realiteit. Er is een grote groep mensen die, door communicatiestoornissen, niet aan anderen duidelijk kunnen maken wat ze nodig hebben en wat ze willen. Met de beste bedoelingen proberen verzorgers en begeleiders ervoor te zorgen dat ook deze mensen goed in hun vel zitten, maar dit lukt helaas vaak niet of onvoldoende. Daardoor zoeken deze mensen soms andere vormen van communicatie, zoals zichzelf of anderen pijn doen. Of ze trekken zich juist terug en maken geen contact meer met de omgeving. Om ook deze mensen een mogelijkheid tot communicatie te bieden, hebben wij de app 'Mag ik' ontwikkeld.

Hier vindt u de app:  https://appsto.re/nl/dr0Khb.i

In de huidige markt is een zeer groot aantal apps verkrijgbaar. Je vindt ze in alle soorten en maten en tegen een grote variatie aan kosten. Daarbij zijn ook een aantal communicatie-apps. Echter, deze apps zijn helaas niet geschikt voor mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking in combinatie met motorische en/of visuele beperkingen. Om ook deze mensen een stem te geven is deze app ontwikkeld: een zeer eenvoudig en gebruikersvriendelijk systeem, geschikt om zelf in te delen met foto’s en/of picto’s.


"Mag-ik is een communicatie app voor zeer laag functionerende personen en stelt ook hen in staat te communiceren.  In slechts 2 stappen kan aangegeven worden wat iemand graag wilt doen of wilt hebben. De gebruiker van Mag-ik start gelijk in de categorie-schermen, welke middels swipen doorlopen kunnen worden. Visuele en motorische beperking is ondervangen door schermgrote foto’s of pictogrammen, ondersteund met kleur per categorie. De enige vaardigheden die de gebruiker moet beheersen is categorie herkennen en swipen. Hiermee onderscheidt deze app zich door zijn eenvoud en gebruiksgemak en is communicatie nu ook bereikbaar voor personen met een ernstig verstandelijke beperking." - Margreet Spierenburg, Orthopedagoog

De app ‘mag ik’ heeft tot doel de communicatie tussen mensen mogelijk te maken of te vereenvoudigen voor mensen die dat niet op de gebruikelijke (gesproken of geschreven taal, gebaren) manier kunnen. Dit doet de app op de volgende manier:

De app bestaat uit twee lagen: een laag ‘categorieën’ en de laag eronder, ‘keuzemogelijkheden’. Middels het swipen van foto’s of picto’s van links naar rechts kan de gebruiker de verschillende afbeeldingen bekijken. Door de afbeelding langer vast te houden kies je de categorie, bijvoorbeeld: drinken. Vervolgens ga je door naar de laag eronder, alwaar je een tweede keuze kunt maken. Daar is bijvoorbeeld de keuze melk of sap. Zo kan de gebruiker aan anderen duidelijk maken wat hij of zij wilt.

De app wordt leeg, dus zonder foto’s of picto’s gedownload. Om de app naar de persoonlijke behoeften in te vullen aan te passen kan er gebruik gemaakt worden van het beheerscherm. Dit kan door het icoontje in de rechterbovenhoek van de app aan te klikken. Afbeeldingen kunnen uit de galerij gehaald worden, of er kan een foto gemaakt worden met de iPad.
Bij de verschillende afbeeldingen kan een tekst ingesproken worden. Ook kan de kleur van categorieën aangepast worden, de keuzemogelijkheden die eronder hangen hebben dezelfde achtergrondkleur. Categorieën en keuzemogelijkheden kunnen toegevoegd en verwijderd worden, ook kan de volgorde van de afbeeldingen worden veranderd.
Tot slot bestaat de mogelijkheid om categorieën en keuzemogelijkheden af te kruisen. Deze wordt dan met een doorschijnend kruis erover weergegeven en kan tijdelijk niet gekozen worden.  Door nogmaals het icoontje aan te tikken verlaat je het beheerscherm weer.

 
 

Boezerooij apps

Voor het ontwikkelen van de app zijn we een samenwerking aangegaan met Boezerooij apps. Samen hebben we uitgewerkt hoe het eruit moet zien en Boezerooij apps heeft voor de technische uitwerking ervan gezorgd.

appicon-rounded.png

Doneren?

Voorlopig bestaat de app alleen nog voor iOs. Graag zouden wij de app ook laten ontwikkelen voor Android en Windows. Hiervoor hebben we uw hulp nodig. Wilt u een bijdrage leveren? Ga dan naar de pagina Helpen?