Maaike de Gruijl

DSC_0924.JPG
 

Hoi! Ik ben Maaike de Gruijl en ik ben 32 jaar. Sinds 2004 werk ik met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking en/of een autistische stoornis. Dat doe ik met veel plezier in mijn eigen praktijk en regelmatig ook verbonden aan een instelling.

Tijdens mijn opleiding tot muziektherapeut maakte ik kennis met de Son-rise methode; dit is een methode waarbij er consequent wordt gekeken naar wat een persoon motiveert om dingen doen. Deze motivatie wordt vervolgens ingezet om diegene vaardigheden aan te leren waardoor hij of zij zich makkelijker leert bewegen in onze wereld. Deze opvatting is voor mij een belangrijke kernwaarde geworden in mijn werk.

In 2009 maakte ik kennis met Sander en zijn moeder José. Zij lieten mij kennis maken met de ABA-methode. ABA richt zich ook op de motivatie van de cliënt en gebruikt daarbij ook nog een zeer consequente leermethode bij. Waar Son-rise zich vooral richt op de sociale vaardigheden, leent ABA zich heel goed voor praktische vaardigheden. Na wat strijd en spelen met beide methodieken heb ik ze voor mezelf goed kunnen integreren.

Omdat Sander zowel cognitieve, als visuele en motorische beperkingen heeft, sloot veel speelgoed niet aan bij zijn mogelijkheden. Daarom zijn José en ik samen spel- en communicatiematerialen gaan ontwikkelen voor Sander. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de oprichting van deze stichting. Op deze manier kunnen we zo veel mogelijk mensen laten meeprofiteren van de materialen en hulpmiddelen die we ontwikkelen, want dat Sander niet de enige is die ze nodig heeft, weten we zeker!